PIILOLINSSIT
JA KUIVAT
SILMÄT

PIILOLINSSIEN KÄYTTÖÄ VOI HELPOTTAA

JOS KÄYTÄT PIILOLINSSEJÄ,
KÄYTÄ VAIN SÄILYTYS-
AINEETTOMIA KOSTUTUSTIPPOJA

Piilolinssien käyttö voi olla kuivasilmäisellä hankalaa. Piilolinssit voivat itsessään aiheuttaa kuivumisen tunnetta ja silmien ärsytystä. Jos kuivasilmäisyys on lievää, piilolinssejä voi kokeilla, vakavassa kuivasilmäisyydessä piilolinssejä ei kannata käyttää.

Lääkkeellisiä silmätippoja ei yleensä saa käyttää yhtä aikaa piilolinssien kanssa. Näin on etenkin, jos silmätipat sisältävät säilytysaineita, kuten bentsalkoniumkloridia. Lääke- ja säilytysaineet voivat imeytyä piilolinssiin ja aiheuttaa allergisia reaktioita.

Kostutustippoja ja säilytysaineettomia kromoglikaattitippoja voi kuitenkin käyttää myös piilolinssien kanssa. Lievässä kuivasilmäisyydessä kostutustippa voi jopa helpotta piilolinssien käyttämistä.  Tällöin piilolinssien käytön yhteydessä laitetaan yksi tippa piilolinssin kuperaan pohjaan ennen silmiin laittoa. Sen jälkeen tiputetaan yksi tippa aina tarvittaessa silmään piilolinssin päälle. Kostuttavan tipan tulisi aina olla säilytysaineeton. Myös linssien poistamista voi helpottaa tiputtamalla tipan silmään ennen kuin linssin ottaa pois.

Etenkin pitkäaikaisia piilolinssejä käytettäessä on tärkeää muistaa hyvä silmäluomihygienia. Piilolinssit tulee puhdistaa huolellisesti ja kertakäyttöiset piilolinssit vaihtaa säännöllisesti. Piilolinssejä ei ole suositeltavaa käyttää uima-altaassa tai ainakin piilolinssit tulee heti vaihtaa puhtaisiin uinnin jälkeen.

Jos piilolinssien käyttö aiheuttaa silmän ärtymistä, käyttö tulisi lopettaa tai rajoittaa minimiin.

Flunssaiseen tai allergiaoireiseen silmään piilolinssiä ei kannata laittaa. Jatkuvakäyttöisiä piilolinssejä käyttävän tulisi käydä säännöllisesti silmälääkärin tarkastuksessa.

TUTUSTU HOITOVAIHTOEHTOIHIN

Säilysaineettomat ja fosfaatittomat kostutusvalmisteet, jotka sopivat myös piilolinssien käytön yhteydessä: HYABAK ja THEALOZ DUO

 

LÄHTEET

Kari, Osmo. Piilolasit. Lääkärin käsikirja (online). Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2019 (päivitetty 21.10.2019 ), www.terveysportti (vaatii kirjautumisen).