MIKSI

SILMÄ

KUIVUU

KUIVASILMÄISYYDEN SYYT

SILMÄ KUIVUU MONESTA ERI SYYSTÄ

Kuivasilmäisyys on monitekijäinen silmän pinnan sairaus, johon liittyy kyynelnesteen liiallinen haihtuminen ja kyynelerityksen vähentyminen. Kyseessä on kyynelfilmin osmolaliteetin epätasapaino, jossa kyynelnesteen ja siihen liuenneiden molekyylien ja ionien määrän suhde on väärä. Suhde muuttuu nesteen lisääntyessä tai vähetessä. Jos silmän pintakosteuden osmolaliteetti on liian vähäinen, silmän pintasoluissa voi olla turvotusta. Mikäli se on liian suuri, silmän pintasolut voivat kuivua. Kyynelnesteen haihtuminen on jopa noin 90 %:lla kuivasilmäisyyden syynä.

Kuivasilmäisyyden tyypillisiä aiheuttajia ovat iän ja hormonimuutosten lisäksi luomireunan tulehdus eli blefariitti, kuiva ympäristö ja ympäristön saasteet, näyttöpäätetyöskentely, piilolinssit ja alkoholin käyttö. Myös erilaiset sairaudet, erityisesti Sjögrenin syndrooma ja silmään tehdyt operaatiot voivat aiheuttaa kuivasilmäisyyttä. Tietyt lääkkeet ja säilytysaineelliset silmätipat ovat nekin yleisiä aiheuttajia.

Kuivasilmäisyys voidaan todeta oireiden perusteella. Vaikeammissa tapauksissa voidaan tehdä erilaisia kokeita, joilla tarkastellaan silmän pinnan rakennetta ja silmän kosteutta. Esimerkiksi Schirmerin kokeessa käytetään imupaperiliuskaa, jolla selvitetään kyynelten peruseritystä. Allergiset reaktiot tai sarveiskalvon sairaudet voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita, joten syy on hyvä selvittää ennen hoitotoimenpiteitä.

Yli 80 % kuivasilmäisistä kärsii haihtumisesta johtuvasta tai osin haihtumisesta johtuvasta kuivasilmäisyydestä. Syitä voivat olla mm. suuri luomiaukko, MGD, blefariitti, liian vähäinen räpyttely, lääkkeiden haittavaikutukset, piilolinssit ja älylaitteiden runsas käyttö.

TUTUSTU HOITOVAIHTOEHTOIHIN

Lievä ja keskivaikea kuivasilmäisyys: HYABAK

Keskivaikea ja vaikea kuivasilmäisyys: THEALOZ DUO

Vaikea ja erittäin vaikea kuivasilmäisyys: THEALOZ DUO GEL

Silmäluomien hygienia BLEPHA-tuoteperhe

LÄHTEET

Kivelä, Tero. Kuivasilmäisyys. Lääkärin käsikirja, www.terveysportti. Kustannus Oy Duodecim 2020. Haettu 28.8.2020.

Seppänen, Matti. Kuivasilmäisyyden hoito. Lääkärikirja Duodecim 2018.
www.terveyskirjasto.fi. Haettu 28.8.2020.