MITEN
SILMÄ

OIREILEE

KUIVASILMÄISYYDEN OIREET

KUIVASILMÄISYYDEN OIREITA
OVAT
ESIMERKIKSI

* SILMÄN PINNAN KIPU JA PISTELY
* ROSKANTUNNE
* PUNOITUS
* NÄKÖKYVYN HETKELLINEN
   HEIKKENEMINEN
* PAINONTUNNE LUOMISSA
* VALONARKUUS
* VETISTYS

Kuivasilmäisyys voidaan jakaa oireiden perusteella neljään kategoriaan. Lievimmillään oireina on ajoittaista silmien väsymistä ja punoitusta. Olosuhteet, kuten kova tuuli tai koneellinen ilmastointi, vaikuttavat oireiden voimakkuuteen. Myös vuorokauden aika voi vaikuttaa: aamulla oireet ovat yleensä pahemmat, koska kyyneleritys on yöllä vähäistä. Luomireunan Meibomin rauhasten toiminta voi olla häiriintynyttä, jolloin niiden erittämät silmää voitelevat lipidit saattavat paksuuntua.

Seuraavalla tasolla epämukavuuden tunne silmissä lisääntyy. Oireita esiintyy myös ilman olosuhteiden aiheuttamaa laukaisevaa tekijää. Silmän pinnalla voi esiintyä karstaa, punoitus on vähäistä. Luomireunan Meibomin rauhasten erite voi edelleen paksuuntua ja rauhaset voivat tukkeutua.

Kuivasilmäisyyden vaikeutuessa tasolle kolme, epämukavuus on jo selvästi haittaavaa, näkökyky voi heiketä. Silmä punoittaa ja sarveiskalvolle saattaa ilmaantua pintavaurioita. Luomireunan rauhaset voivat tukkeutua ja tulehtua.

Vaikeimmillaan kuivasilmäisyys heikentää toimintakykyä jatkuvasti. Silmä punoittaa voimakkaasti ja sarveiskalvoon voi tulla haavaumia. Luomireunat voivat jopa arpeutua.

Lipidipuutoksessa kuivat silmät tavallisesti vuotavat ja tuntuvat polttelevilta. Lisäksi silmäluomet ja silmäluomireunat voivat olla turvonneet, karstaiset, ärtyneet ja punaiset. Monella lipidipuutoksesta kärsivällä kuivasilmäisellä on myös blefariitti (luomireunan tulehdus).

TUTUSTU HOITOVAIHTOEHTOIHIN

Lievä ja keskivaikea kuivasilmäisyys: HYABAK

Keskivaikea ja vaikea kuivasilmäisyys: THEALOZ DUO

Vaikea ja erittäin vaikea kuivasilmäisyys: THEALOZ DUO GEL

Silmäluomihygienia: BLEPHA-tuoteperhe

LÄHTEET

Saari, Jukka ja Havukumpu, Juha. Yleista kuivasilmäisyydestä, 2. uudistettu painos (2020).

Seppänen, Matti. Kuivasilmäisyys. Lääkärin käsikirja (online). Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2022 (päivitetty 9.9.2022), www.terveysportti (vaatii kirjautumisen).

Uusitalo, H. ym. Monimuotoinen kuivasilmäisyys. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2022;138(19):1667–74.