MITEN
SILMÄÄ

HOIDETAAN

KUIVASILMÄISYYDEN HOITO

KÄYTÄ SÄILYTYSAINEETTOMIA VALMISTEITA

Kuivasilmäisyyden hoidolla pyritään vähentämään oireita mahdollisimman paljon. Jos aiheuttaja tiedetään, sitä tulee välttää. Ilman kostuttaminen voi olla apukeino, toisaalta vedellä huuhtelu ei auta vaan päinvastoin kuivattaa silmiä.

Kuivasilmäisyyden aiheuttamaa korkeaa suolapitoisuutta voidaan normalisoida käyttämällä silmätippoja, joissa suolapitoisuus on matala eli hypotoninen. Koska silmätippojen säilytysaineet voivat itsessään aiheuttaa silmien kuivumista, tulisi hoitavien valmisteiden olla myös säilytysaineettomia. Useat hoitosuositukset kehottavatkin käyttämään hypotonisia, säilytysaineettomia ja fosfaatittomia silmätippoja kuivasilmäisyyden hoidossa.

Etenkin vaikeassa kuivasilmäisyydessä silmätippojen sijasta voidaan käyttää geelivalmisteita. Varsinkin pitkäaikaisessa käytössä on syytä varmistaa, ettei valitussa valmisteessa ole bentsalkoniumkloridia säilytysaineena.

Myös silmäluomien hygienia on tärkeä osa kuivasilmäisyyden hoitoa. Kun luomireunat pidetään puhtaina, silmät saavat tarvitsemiaan lipidejä. Erityisesti luomireunojen Meibomin rauhasista erittyvät lipidit ovat tärkeä osa kyynelnestettä. Ne voitelevat ja kostuttavat silmää, mutta liikaeritys ja ihosta irtoava hilse voivat tukkia rauhaset. Kuivasilmäisillä rauhasten toimintahäiriö on yleinen vaiva. Seurauksena saattaa olla hilseilevä ja haavainen luomireunan tulehdus eli blefariitti.

Luomireunan tulehduksen perushoitona on hyvä päivittäinen puhdistaminen ja tarvittaessa lämpöhoito. Se helpottaa myös piilolinssien käyttöä. Tutustu puhdistus- ja lämmitysohjeisiin tästä.

TUTUSTU HOITOVAIHTOEHTOIHIN

Lievä ja keskivaikea kuivasilmäisyys: HYABAK

Keskivaikea ja vaikea kuivasilmäisyys: THEALOZ DUO

Vaikea ja erittäin vaikea kuivasilmäisyys: THEALOZ DUO GEL

Silmäluomien hygienia: BLEPHA-tuoteperhe

LÄHTEET

Kivelä, Tero. Kuivasilmäisyys. Lääkärin käsikirja, www.terveysportti. Kustannus Oy Duodecim 2020. Haettu 28.8.2020.

Seppänen, Matti. Kuivasilmäisyyden hoito. Lääkärikirja Duodecim 2018.
www.terveyskirjasto.fi. Haettu 28.8.2020.